Punta

Punta eli tarkemmin GDP eli englannin punta (£) on Yhdistyneen kuningaskunnan valuutta. Punta jaetaan sataan osaan, joista jokaista kutsutaan nimellä penni. Yksikössä sana kirjoitetaan muodossa penny ja monikossa pence.

Punta, aivan kuten myös Walesin ja Skotlannin punnat, ovat laillisia maksuvälineitä koko kuningaskunnassa. Punnat eroavat toisitaan ulkonäöllisesti vain hieman. Dollarin, euron ja jenin lisäksi punta on eräs kaikkein vaihdetuimmista valuutoista. Se on lisäksi historiallisesti ollut hyvin vakaa valuutta.

Punnan nimi (engl. pound) on samaa alkuperää kuin brittiläinen paino yksikkö pauna. Alun perin, kun hopeaa käytettiin pää asiallisena raha metallina, punta lasku yksikkönä vastasikin arvoltaan yhtä paunaa hopeaa. Aikojen kuluessa punta/pauna raha- ja paino yksikkönä kuitenkin erkaantuivat toisistaan.

Punnan merkki £ on muodostettu vastaavaa painoyksikköä tarkoittavan latinan sanan libra alkukirjaimesta L. Samasta sanasta johtuvat myös rahayksiköiden nimet liira, joka on käytössä Turkissa ja ennen euron käyttöönottoa myös Italiassa, sekä livre, joka 1700-luvulle saakka oli käytössä Ranskassa. Ranskan kielessä sanaa livre käytetään myös Englannin punnasta.

| Valuuttakauppaopas.info