Dollari

Yhdysvaltain dollari eli USD ($) on nimensä mukaisesti Yhdysvaltain virallinen valuutta. Käymme tässä artikkelissamme nopeasti läpi dollarin historian ja nykytilan.

Paljon euroa vanhempi dollari on ollut maailman johtava valuutta jo pitkään. Dollarin arvostus on vaihdellut erittäin paljon, mutta sitä vaihdetaan koko ajan. Dollari näyttäisi olevan kaikkein likvidein valuutta maailmassa.

Dollareita käytetään luonnollisesti kolikoina, että seteleinä. Mielenkiintoista on, että yhden dollarin arvo löytyy sekä setelinä että kolikkona. Yhden dollarin setelit ovat jopa yleisempiä kuin kolikot. Yhden dollarin arvoinen seteli on myös siinä mielessä riskialtis kohde, että väärentäjät ovat tykästyneet siihen. Pieni seteli ei herätä mielenkiintoa ja niitä harvoin tarkastetaan.

Dollari jaetaan sataan osaan joita kutsutaan nimellä “cent”. Periaatteessa myös tuhannesosa – “mill” – on käytössä.

The United States Mint vastaa kolikoiden valmistuksesta, kun taas Bureau of Engraving vastaa seteleistä. Nykyään öljyn markkinat ovat sidottu dollariin. Esimerkiksi öljybarrelin dollarihinta herättää usein voimakasta keskustelua myös täällä Suomessa.

Dollari on maailman käytetyin reservivaluutta. Tästä johtuen dollareita on paljon enemmän Yhdysvaltain ulko- kuin sisäpuolella. Se on siis erittäin tärkeä tekijä kansainvälisessä kaupassa.

Dollaria käytetään muutamassa muussakin maassa päävaluuttana. Näitä maita ovat mm. Ecuador, El Salvador sekä Itä-Timor. Joissakin maissa dollaria voi vaihtaa 1:1 kurssilla maan päävaluuttaan. Tällaisia maita ovat Bermuda, Bahama ja Panama. On myös maita, jotka ovat kytkeneet valuuttansa dollarin kurssiin. Tällaisia maita ovat mm. Libanon ja Hong Kong.

Dollaria on aina kysytty paljon. Kuitenkin tämänhetkinen taloustilanne ei kerro tulevaisuudesta mitään. On vaikeaa arvioida, miten dollarin merkitys tulee tulevaisuudessa muuttumaan – vai muuttuuko se edes ollenkaan.

| Valuuttakauppaopas.info